Select Page

Mempunyai pelan kewangan yang kukuh dapat membantu kita dalam apa jenis iklim ekonomi dan tetap berada di landasan tanpa mengira sumber pendapatan untuk dana persaraan kita

Ya,ramai rakyat Malaysia yang bersara mengambil pendekatan semua tujuan dengan wang mereka; mulai dari membayar untuk percutian bercuti, kanak-kanak pendidikan tinggi kepada bil perubatan. Apa pun sumber pendapatan persaraan anda, soalan yang harus anda tanyakan kepada diri sendiri adalah jika ia dapat mengekalkan gaya hidup bersara anda?

Semasa bersara, terdapat tiga jenis kumpulan:

1.mereka yang menerima pencen kerajaan,
2.mereka yang bergantung kepada simpanan KWSP mereka,
3.mereka yang tidak menyumbang kepada KWSP dan bergantung kepada sumber pendapatan lain (iaitu bekerja sendiri)

Menggunakan kalkulator KWSP di bawah sebagai panduan, jom kita buat anggaran berapa banyak yang anda perlukan apabila anda bersara:

Sumber: Kalkulator Persaraan KWSP

Dalam kes di atas, Atan berusia 30 tahun ingin mempunyai RM5,000 (nilai hari ini) sebulan pada tahun-tahun persaraanya. Dia perlu ada RM2.7 juta semasa dia berusia 60 tahun.

Jika kita tidak mempunyai pelan kewangan yang kukuh, mendapatkan jumlah wang persaraan itu akan menjadi sangat mencabar, terutamanya jika anda bekerja sendiri. Malah, pencarum KWSP menghadapi kesukaran untuk menjimatkan wang untuk persaraan mereka.Ini realiti

Selain daripada kerisauan dan kebimbangan mengenai membayar keperluan-keperluan umum, anda juga perlu mengambil kira masalah kesihatan yang mungkin timbul.

Menurut Pusat Penjagaan Rumah & Penjagaan di Suruhanjaya Malaysia yang dijalankan oleh Urus Niaga

pada tahun 2014, anda memerlukan RM240,000 (tidak termasuk inflasi, risiko jangka hayat dan masalah kesihatan yang tidak dijangka) untuk menampung kos rawatan asas selama 5 tahun di rumah penjagaan.

Bagaimana jika anda memerlukan perkhidmatan lain seperti penjagaan khusus (penjagaan demensia), pemulihan, pengasuh, dan akses kepada peralatan, dan lain-lain? Adakah rancangan kewangan anda telah mencukupi untuk penjagaan jangka masa panjang?

Jika anda decide untuk tidak mencari bantuan penasihat kewangan, sekurang-kurangnya anda perlu mengembangkan set kemahiran untuk membuat rancangan yang berkesan untuk kewangan peribadi anda.

Berikut adalah 4 langkah yang harus diikuti ketika meletakkan rumah kewangan anda dalam rangka:

1.Buat belanjawan untuk memahami aliran tunai anda

Sebenarnya bagi ini adalah part paling susah dalam financial planning kerana ia memerlukan displin yang tinggi.

Membuat bajet adalah cara yang paling asas untuk memahami situasi real kewangan anda. Dengan pelbagai jenis apps percuma dan berbayar – anda boleh membuat bajet dengan mudah dengan mengambil perhatian terhadap pendapatan dan perbelanjaan anda.

Setelah beberapa bulan melakukan ini, anda akan mempunyai clear picture yang jelas tentang di mana wang anda pergi Ini akan membantu anda untuk mengenal pasti dan membolehkan kita untuk membuat bajet perbelanjaan untuk bulan seterusnya.

Ingat, bajet kita sentiasa terdedah kepada perubahan yang berterusan. Kitamungkin menerima kenaikan gaji di tempat kerja, membuat keputusan untuk menukar kereta baru atau tanpa dijangka-jangka mendapat penyakit yang memerlukan penjagaan jangka masa panjang. Oleh itu, adalah sangat penting untuk selalu menyemak dan menyemak bajet – sama ada setiap suku tahunan atau tahunan –

2.Rangka pelan untuk bayar Hutang

Terdapat perbezaan antara hutang yang baik dan buruk. Hutang yang baik menjana pendapatan dan meningkatkan nilai bersih anda seperti mengambil pinjaman pelajar, gadai janji atau pinjaman perniagaan. Contohnya, pinjaman perniagaan membolehkan anda memulakan rancangan perniagaan anda yang akan memberi anda keuntungan.

Sebaliknya, hutang lapuk merujuk kepada yang ditanggung oleh aset penyusutan belian pembelian seperti pinjaman sewa beli yang keluar daripada bajet anda. Satu-satunya contoh pinjaman kereta dianggap hutang yang baik adalah apabila ia membantu anda memperoleh pendapatan -contoh penghantaran barangan atau perkhidmatan yang menghasilkan pendapatan dan income.

Jadi,kenal pasti hutang anda untuk kategorikan sama ada mereka baik atau buruk dan mengambil kira kadar faedah. Dengan pelan sebegini ia akan membantu anda cepat-cepat melunaskan hutang yang ada

3.Tingkatkan simpanan anda melalui pelaburan yang betul

Ia tidak mengatakan bahawa anda harus secara konsisten mengetepikan wang untuk matlamat kewangan anda. Matlamat utama dalam pelaburan tidak bukan tidak adalah untuk persaraan kita nanti.

Walau bagaimanapun,menyimpan semata-mata duit dalam akaun simpanan tidak akan membawa lebih dekat kepada matlamat kewangan . Di sinilah datangnya INVESTMENT.

Dengan mengetahui berapa banyak pendapatan yang anda perlukan, anda boleh meneruskan untuk mencari produk pelaburan yang sesuai untuk simpanan anda yang akan memberikan anda pulangan yang anda perlukan semasa persaraan nanti.

4.Merancang perlindungan takaful

Walaupun kita perlu menyediakan kewangan untuk persaraan yang panjang, kita juga harus mempunyai perancangan dalam hal yang kita tempuhi. Kita perlu berfikir tentang apa yang akan berlaku kepada keluarga kita apabila kita tidak lagi.

Adakah mereka dapat bertahan dari segi kewangan? Sekiranya anda mempunyai tanggungan kewangan, pastikan anda mempunyai perlindungan insurans yang mencukupi. Perlindungan anda bukan hanya untuk kematian, tetapi juga meliputi Hilang Upaya Total & Kekal (TPD) dan penyakit kritikal.

Walaupun senarai ini tidak begitu komprehensif, tapi bagi saya ia sudah meliputi keperluan utama yang anda perlukan dalam pelan kewangan peribadi anda. Pokok pangkalnya adalah keutamaan kewangan anda dan pelan serangan bergantung kepada ANDA.

shares